Paras liike kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin!

Mökillä vietettyä lomaa takana muutama viikko ja ajatukset ovat pyörineet liikkeen ja liikkumisen maailmassa kovin erilaisella tavalla. Tietokone ei pahemmin ollut käytössä ja kännykästäkin loppui akku sopivasti aina, kun sitä yritti ottaa käyttöön. Kiitos vielä toistaiseksi alkeellisen aurinkosähköjärjestelmän 20 vuoden takaa. Auto ajoi vain kauppaan pari kertaa viikossa. Päivät täyttyivät aamulla veden kantamisesta, päivällä halkojen hakkaamisesta ja rantakivien nostelusta takaisin rantapenkereelle, josta jäät olivat ne vieritelleet rantaveteen. Illalla saunarituaalit ja uinnit huolsivat kehoa lämpö-kylmävaihtelulla. Kokonaisuutena asennot ja liike vaihtuivat monipuolisesti päivän mittaan ja pienet nikkaroinnit ärsyttivät tältä osin nukkuvia aivosoluja. Muutama souturetki sai lihakset kirjaimellisesti tuntumaan lähes koko kehossa.

Kudoksen solujen uusiutuminen on riippuvaista jatkuvasta kudoksen haastamisesta ja impulssien antamisesta. Kudos tarvitsee ohjausta kehittyäkseen. Jos annamme sen nukkua se tyytyy kohtaloonsa ja jää odottamaan aikansa päättymistä ilman uudistumistarvetta. Toiset vielä lisäävät negatiivista painetta sille muilla elämäntapavalinnoilla, jolloin mahdollisuudet uusiutumiseen heikkenevät entisestään. Tämä koskee, kaikkea kudosta sidekudoksista, luista, lihaksista, elimistä aina aivoihin saakka. Meidän tulisi mahdollistaa kaikelle kudoksellemme sopivat, mutta myös haastavat elinolosuhteet, jotta elimistö löytää ihan oikean Graalin maljan. Nuoruuden lähdettä aika moni etsiskelee ja kaupalliset tahot ovat näitä meille tyrkyttäneet vuosia. Olisi hauska tietää kuinka monta miljardia on laitettu pulveriin ja putkiloon, joiden on luvattu tekevän meistä vähintään nuoremman näköisiä, vaikka vastaus on huomattavasti yksinkertaisempi. Liikkeellä voimme vaikuttaa tähän kaikkeen ja saada solut monipuolisesti uusiutumaan ja luomaan vahvempia kudoksia läpi koko elimistömme. Liikettä voi tuottaa liikunnalla, arkiaktiivisuudella, liikkumattomuutta välttelemällä tai vaikka koskettamalla ja liikuttamalla kudosta. Keinoja on loputtomasti ja maksullisuuskin on vapaaehtoinen valinta. 

Toimintaa liikkeen välissä. Eläimet osaavat joskus paremmin.

Olisiko itsellänikin mahdollisuus lisätä mökkiarkea omaan kotiarkeeni? Liikkeen ja toiminnan määrä oli huomattavasti säännöllisempää ja pitkittynyt paikallaan olo ei vaivannut kuten töissä tai kotona. Uni toimi ja lepoa sai kun sitä tarvitsi. Lepäämisen merkitystä ei pidä vähätellä kehon palautumis- ja uusiutumisprosesseissa, mutta tavoitteena olisi, että keho osaa kertoa kun sille on tarvetta. Tarve sohvalle tai päiväunille on yleensä enemmän opittua kuin todellinen kehon viesti levon tarpeesta. Ihminen kun voi opettaa itsensä lähes minkä tahansa tarpeen toteuttamiseen tai toteuttamatta jättämiseen vaikka joka päivä.

Palataan otsikkoon, joka on tuttu markkinoinnista milloin minkäkin tahon osalta. Mielestäni paras ja kansanterveydellisesti tärkein liike kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on se mitä et jättänyt tekemättä. Liikettä voi tuottaa myös tyhmästi, mutta se ei ainakaan käy syyksi liikkeen pois jättämiseen. Meillä on liikaa liikkeen puutetta ja vielä enemmän liian yksipuolista liikettä, joka ei kuormita riittävästi meidän kaikkia kudoksiamme. Nivelissämme on huomattavasti enemmän liikettä kuin suurin osa meistä päivittäin hyödyntää. Lihaksemme haluaisivat supistua erilaisissa järjestyksissä, hallita kehomme asentoja ja jarruttaa toimintaamme useammin ja monipuolisemmin kuin mihin annamme sille mahdollisuutta. Liike lisää verenkiertoelimistön mukautumiskykyä ja parantaa hapensaantia, mikä on kaikelle kudokselle elinehto. Uutta tutkimusta aivojen ja liikkeen yhteydestä tulee kokoajan ja sen hyötyjä mielellemme ei voi vähätellä lyhyellä tai pitkällä tähtäimellä.

Eli mistä voin aloittaa? Helpoiten se tapahtuu pienesti arjessa ja parhaimmillaan isommin ihan suunniteltuina tapoina ja toimintana läpi koko vuoden elämän loppuun saakka. Talven tulo, kun ei saisi jämäyttää mökillä niin nautinnolliseksi kokemaani ulkoilua ja pikku puuhastelua. Puhumattakaan harrastuksista, joita sää saattaa Suomen olosuhteissa joskus hieman haastaa. Liikkeen tuottaminen ei ole sidonnaista ikään, sukupuoleen tai kehon muotoon. Uusiutumista tapahtuu läpi elämän ja liikkeen tarve ei lopu ikinä. Päinvastoin yleensä tarve lisääntyy kun kudokset ikääntyvät.  Tee suunnitelma tai etsi apua suunnitteluun ammattilaiselta, jotta sinäkin voit hyödyntää Graalin maljaa, joka ei ollutkaan kätkettynä hirvittävän syvälle. Se löytyi omasta kehostasi!

Fysioterapeutti, joka oppii ja opettaa liikkeeseen ja liikkumiseen liittyviä asioita lisämausteilla. Innostun ihmisistä ja haluan auttaa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Joka päivä voi oppia uutta ja kehittyä!