Mikä ihmeen raudanpuuteanemia?

Innostuin viime keväänä työmatkapyöräilystä ostettuani elämäni ensimmäisen oikeasti hyvän ja laadukkaan cyclocross-pyörän. Ajattelin alkuun aloittavani melko pienellä ja kevyellä tahdilla ja ikään kuin totuttelevani pitkän matkan pyöräilyyn ja tuntuman saantiin. Hankin kaikki tarvittavat välineet ja vaatetukset, jotta mukavuus olisi taattua. Niinhän se olikin. Intouduin pyöräilystä ja se totisesti vei minut mennessään. Ei käy kieltäminen, etteikö onnistumisen tunne olisi ollut suuri pyöräiltyäni 15 km töihin aikaisin aamulla. Iltapäivällä sama homma, mutta muutama ylämäki enemmän ja päivän treeni olikin tehty! Työpaikallani keräsin jääkaappini täyteen erilaisia proteiinivälipaloja ja kaappiin hiilihydraattia sisältäviä välipaloja, kuten välipalapatukoita. Päivittäinen kulutus oli kovaa ja tuntui,että kokoajan sai olla syömässä. Tällöin välipalojen (aamupalan ja lounaan välinen) sekä lounaan ja päivällisen välinen välipalan tärkeys korostuivat. Tiesin, että muutoin minulla ei olisi riittäviä energiavarastoja polkea kotiin ja taas seuraavana päivänä sama homma. Aina tämä ei kuitenkaan onnistunut totuttujen ruokatapojen vuoksi tai työkiireiden yllätettyä.

Otin jo alkuun periaatteen, että pyöräilisin korkeintaan 2-3 päivää putkeen, jonka jälkeen pidän lepopäivän. Jalat että selkäni joutuivat kovalle koetukselle lajissa, jota en ollut ikinä aiemmin tämänkaltaisella intensiteetillä harrastanut. Lepopäivät tulivat siis tarpeeseen, ja tällöin korostui kehonhuollolliset toimenpiteet. Yleensä lepopäivinä tein iltaisin venyttelyjä, dynaamisia liikkuvuusharjoituksia ja putkirullausta. Rullan avulla sain mukavasti jumiutunutta rintarankaani auki, mikä pyöräilyssä jotenkin aina onnistui menemään jumiin. Kaikilla lenkeillä en onnistunut täysin kontrolloimaan oikeanlaista selän asentoa, mikä lisäsi jumeja sekä ala-ja yläselän alueelle. Selän kannattelu matalassa ajoasennossa on tosi raskasta aluksi. Parhaimmillaan kesän mittaan viikko kilometrit kasvoivat jopa 150km/vko.

Kuukausien kuluessa aloin tuntemaan etenevissä määrin väsymystä, vaikka koin nukkuneeni melko hyvin ja riittävästi. Tuntui, ettei energiat loppuivat iltaisin kuin seinään ja aamulla herätessä olo oli kuin en olisi nukkunut silmän räpäystäkään. Tällöin en osannut kuitenkaan vielä huolestua voimistuneesta väsymyksen tunteesta, vaan ajattelin sen johtuvan riittämättömästä ravitsemuksesta ja palautumisesta sekä aikaisemmin alhaiseksi todetusta hemoglobiinista. Kesän aikana olotila pahentui ja viimeistään alkusyksyn aikana tuntui, etteivät mitkään treenit kulkeneet samalla tavalla kuin ennen. Tätä kautta myös mielihyvän tunne ja hyvä fiilis jäivät välillä saamatta urheilusuorituksen jälkeen. Tämä normaalisti myös vähensi motivaatiota nousta pyörän satulaan työmatkoille. Tällöin osallistuin aktiivisesti myös crossfit-tyyppiseen harjoitteluun, jossa tunsin suoriutumistasoni laskeneen. Ero oli huomattava, sillä juurikin kevään ja alkukesän aikana koin kestävyysliikunnan hyödyn muussa harjoittelussani. Koin silloin mm. hapenottokykyni ja ylipäätänsä kestävyyteni kehittyneen huimasti.

 Uusi innostava harrastus vei mukanaan ja haastoi kehon uudella tavalla.

Uusi innostava harrastus vei mukanaan ja haastoi kehon uudella tavalla.

Alkusyksystä olotila alkoi olla väsymyksen lisäksi yleisesti huonompi. Tunsin esimerkiksi töissä hengästyväni portaita noustessa ja ajoittain nopeissa liikkeissä huimausta, mitä minulla ei ole ikinä aiemmin ollut. Kiputiloja koin aiempaa enemmän mm päänsärkyä. Viimeisimpänä oireena oli korvien humina, joka häiritsi erityisesti iltaisin nukkumaan mennessä. Sain selvyyden olotilaani loppuvuodesta 2016, jolloin minulla todettiin verikokeilla raudanpuuteanemia. Ihminen tarvitsee rautaa veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistamiseen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos veressämme on rautaa liian vähän, vaikeuttaa se kudosten hapensaantia ja aiheuttaa anemiaa. Ihmiskehon rautavarastot kestävät noin 2-3 kuukautta, jos ihminen saa ravinnosta rautaa yli päivittäisen kulutuksen. Jos rautaa ei tule ravinnosta riittävästi varastot tyhjenevät nopeasti. Ferritiini on kehomme raudan varastoproteiini, joka kertoo tarkalleen miten paljon kehossamme on vielä rautaa polttoaineeksi. Sanomattakin on selvää, että kehomme rautavarastot ehtyvät hyvin vaivihkaa ja lopulta ne voivat olla täysin vajanaiset.

 Tässä esimerkkejä rautaa sisältävistä ruoka-aineista.

Tässä esimerkkejä rautaa sisältävistä ruoka-aineista.

 

Raudan puutteeseen apukeinona on rautakuurin syöminen ja ylipäätänsä rautaa sisältävien ravintoaineiden lisääminen ruokavalioon. Hyviä raudanlähteitä ovat liha, sisäelimet ja täysjyväviljat, palkokasvit, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut hedelmät. Kevään aikana kuulemme lisää, kuinka omat rautavarastoni voivat. Lopputulemana siis todettakoon, että myös kova kestävyysharjoittelu voi olla iso rautavarastoja tyhjentävä tekijä. Unohtamatta liian vähäisen raudan saannin huomioimista ravitsemuksessa. Raudan puutetta vauhdittaa herkästi naisilla myös kuukautiset Tässäkin kohtaa on siis tärkeää ottaa KOKOnaisuus haltuun. 


Koen tärkeänä päivittää myös ajankohtaisen tilanteeni. Vuoden vaihteen jälkeen otettiin käyttöön erilaisia keinoja kohottaa hemoglobiinia ja saada rautavarastoja täytettyä. Keinoina ruokavalion huomioiminen ja rautalisän syöminen/juominen. Nyt olen ottanut rautalisää päivittäin ja lääkärin mukaan tätä kannattaa jatkaa ainakin kesän alkuun saakka. Silloin minulla tulee täyteen 6kk, joka on ilmeisesti suositus rautavarastojen täyttämiseen. Itse olen ottanut luontaistuoterautalisää, jonka olen kokenut hyvänä. Ainoana miinuksenena on, että luontaistuoterautalisät sisältävät vähemmän rautaa kuin esimerkiksi apteekista ostettavat tabletit (joilla on ilmeisemmin sivuvaikutuksia mm. vatsan toimintaan/häiriöihin). Maaliskuussa verikokeissa todettiin rautavarastojen täyttyneen ainoastaan muutamalla prosentilla viime vuoden arvoihin verrattuna. Eli asiaan täytyy siis kiinnittää jatkossakin entistä enemmän huomiota ja varmistaa raudan saanti ravinnon kautta ja päivittäisellä rautalisällä. Sen sijaan hemoglobiiniarvoni olivat nousseet huimasti. Viime vuoden loka-marraskuussa arvo oli 117, nyt se oli noussut 148.

Kokemusasiantuntijana voin kertoa hemoglobiini-arvon nousun vaikuttavan arjessa jaksamiseen, mielialaan ja ylipäätänsä energiatasoihin huomattavasti. Ero on todella suuri! Enää en koe olevani työpäivän jälkeen väsynyt ja jaksan valvoa iltayhdeksää pidempään. Koen muutoinkin innostuvani arjen asioista ja uusista asioista eri tavalla kuin arvojen olleen matalat. Myös nukkuminen ja unen laatu ovat parantuneet. Huomaan, että pääsääntöisesti en heräile öisin ja herään aamuisin virkeämpänä. Hemoglobiini-arvolla on hyvin kokonaisvaltaiset vaikutukset yksilön hyvinvointiin ja ehdottomasti myös treenaamiseen ja kehitykseen. Uskalla epäillä anemiaa, jos useampi kohta kuulosti sinulle tutulta. Oma matkani jatkuu ja päivittelen uusista oivalluksista asian tiimoilta jatkossa.

Personal Trainer/Toimintaterapeutti, joka katselee liikettä ja liikuntaa laajan linssin läpi ja haluaa, että asiakas ja lukija löytää samat linssit omiin laseihinsa. Kirjoitan omista kokemuksista ja ajattelen ihmisten kautta.