Ota tapa tavaksi

Tapojen muuttaminen ei ole helppoa! Aamulla teemme samat rutiinit päivästä toiseen. Mikä tähän mahtaa olla syynä? Tutkimustietoa asiasta on ollut jo hetken ja tietämättämme sitä käytetään oman käyttäytymisemme ohjailuun esimerkiksi mainonnan avulla. Seuraavassa pieni otanta omiin tapoihini ja niihin kasvamiseen sekä tiedettä tämän kaiken tapana. Ehkä tavaksi ottaminen ei olekaan rakettitiedettä.

Olen varsin nuoresta oppinut tekemään asioita säännöllisesti tiettyinä aikoina. Jalkapalloharjoitukset olivat 2-3 kertaa viikossa ympäri vuoden. Ruokailut piti koulussa ja koulun jälkeen olla samaan aikaan varsinkin, jos oli urheilutapahtuma illalla. Vanhemmat toki vastasivat tuosta osuudesta tuolloin samoin kuin kuljetuksista harrastukseen. Kiitos siitä! Olen nykypäivänä silti sitä mieltä, että juuri tuo rutiini on pitänyt minut liikkeellä myös aikuistuttuani ja muutettuani pois kotoa. Liikun edelleen mieluiten tiettyyn aikaan ja tietyssä paikassa. Yleensä suunnilleen samojen ihmisten kanssa. Kuntosaliharrastukseni on kestänyt n. 10 vuotta eritavoin toteutettuna. Pystyn kuitenkin vetämään yhteen, että myös tässä säännöllisyys, paikka ja harrastuskaverit ovat olleet tärkeitä harrastuksen jatkumisessa. Juoksua olen harrastanut enemmän tai vähemmän jo ala-asteelta, mutta aikaisemmin tein sitä muuten vaan ja silloin tällöin. Viimeiset neljä vuotta ovatkin sitten menneet tosissaan harrastaen ja taas sama kaava: Mielellään sama paikka, johonkin aikaan ja joidenkin tuttujen ihmisten kanssa. Vaikeinta on kun pitää lähteä itse valitsemana aikana, vapaaseen suuntaan ja yksin. Joskus edellä mainittu tuo ihanaa rentoutta harrastamiseen, mutta pitkäjänteisyyttä se ei ainakaan kohdallani tuo. 

Aivot muokkaantuvat nykytiedon valossa jatkuvasti riippuen omasta toiminnastamme. Tapojen merkitys aivoille on suuri, koska niiden toteuttaminen ei vaadi suurta aivotyöskentelyä vaan se tapahtuu hieman kuin itsestään ajattelematta sen enempää. Tämän takia tavat ovat tiukassa irtoamaan meistä, kun aivot tekevät niitä ikäänkuin puolestamme. Tavat ovat hyvä ensimmäinen askel isompaan muutokseen elämän millä tahansa osa-alueella. Ongelmaksi muodostuu yleensä toistojen määrän puute tai kärsimättömyys ajan kanssa. Alussa itseään pitää pakottaa toimimaan tietyllä tavalla kerta toisensa jälkeen, jotta aivot ehtivät ottamaan toimintasi tavaksi. Toinen tärkeä apu on tulosten huomaaminen uuden tavan ansiosta. Ehkä aikaa jää muulle enemmän kun netissä päätömmästi poikkoilu ei olekaan enää tapana iltaisin tai ehkä liikuntapäiväkirjasi ja vireystilasi ovat linjassa toistensa kanssa ja energiaa riittää myös liikunnan jälkeen. Itse olen pyrkinyt tuomaan tapojen säilyttämisen avuksi myös numeerisia mittareita, koska muutosta on mielestäni mukavaa ja motivoivaa seurata. Samalla opin  itsestäni kuinka nopeasti kehoni tai mieleni omaksuu uuden asian. 

Yksinkertaistettuna tavan muodostus tapahtuu The Power of Habit- kirjan mallin mukaan kolme vaiheisesti. Kirja esittelee kansantajuisesti tuoreimmat mullistavat tutkimukset ja tieteen läpimurrot tavan muodostukseen liittyen ja suosittelen sitä ihan kaikille, koska sen voi helposti yleistää mihin tahansa elämän osa-alueeseen. Ensimmäisenä tarvitaan vihje (cue), joka antaa vihjeen toiminnan aloittamiselle. Tämä voi olla esimerkiksi tietyn aistiärsykkeen vastaanottaminen tai vaikka tietyn tunteen tunteminen. Seuraavaksi tarvitaan rutiini (routine), joka käynnistyy vihjeestä. Rutiini voi olla vaikka keittiöön käveleminen nälkään viittaavan vihjeen perusteella. Kolmas vaihe on palkinto (reward), joka saadaan avaamalla jääkaappi ja syömällä jotain nopeaa, makeaa ja helppoa, josta esimerkiksi aivojen mielihyvä alueet tykkäävät. Meille on muutamien toistojen jälkeen syntynyt tapa, josta jotakin osaa muuttamalla voimme saada toimintamme myös muuttumaan. Kirja esittelee erilaisia malleja muuttaa tapojamme ja kertoo hyvin seikkaperäisesti miksi toimintamme vaikuttaa välillä pakkomielteiseltä ja vaikealta muuttaa, vaikka tavan syntymisen periaate onkin yllättävän yksinkertainen. Tutkitusti homma muuttuu helpommaksi, kun tavoitte jaetaan ryhmän kanssa. Asioiden muuttaminen on helpompaa, kun samaa matkaa käydään yhdessä jonkun tai joidenkin kanssa. Etsi siis ryhmä tai pyydä lähipiiristä, joku mukaan matkallesi. Ryhmä tuo usein muitakin hyötyjä elämään.

Tavan luomista varten on hyvä olla myös realistinen tavoite, joka on mitoitettu itseä varten sopivilla välitavoitteilla. Monesti erehdymme asettamaan tavoitteita, jotka ovat ihanneminän ominaisuuksilla täytettyjä ja unohdamme, että itseasiassa nykyminähän tässä työskentelee saavuttaakseen uuden tavan. Nykyminällä saattaa olla vielä rajalliset resurssit tavoitella suurempaa kokonaisuutta ja alun väkisin vääntäminen ei riitäkään pitkäjänteisesti. Tapaa pitää kuitenkin yleensä toistaa kymmeniä kertoja ja muutaman kuukauden ajan, jotta se vakiintuu. Ajattele itsestäsi realistisesti ja etene pienin askelin. Muistuta itseäsi säännöllisesti miksi tämä tavoite on juuri nykyminälle tärkeää ja muista, että se mikä mediassa näkyy ei oikeasti olekaan välttämätön tavoite juuri sinulle. Usko omaan tekemiseen on tärkeää. Ilman sitä hommasta tulee huomattavasti todennäköisemmin pannukakku. Hiljalleen motivaatio ja tavoite yhdistyvät tavaksi toimia uudella itselle merkityksellisellä tavalla ja tavoitteen hyvällä hoidolla säilyy mukanasi vaikka koko elämän.

Fysioterapeutti, joka oppii ja opettaa liikkeeseen ja liikkumiseen liittyviä asioita lisämausteilla. Innostun ihmisistä ja haluan auttaa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Joka päivä voi oppia uutta ja kehittyä!